El Grup dels Verds/ALE ha publicat avui un nou informe que analitza els costos de la corrupció en cadascun dels Estats membres de la UE, de cara al Dia Internacional contra la Corrupció aquest diumenge 9 de desembre. Les xifres, comparades per primera vegada amb el cost dels productes i serveis nacionals ordinaris, mostren el veritable cost de la corrupció en la vida de les persones. L’informe conclou que amb els 904.000 milions d’euros anuals perduts a causa de la corrupció en tota la UE podríem acabar amb el gana al món, eliminar la malària, proporcionar educació, aigua potable, higiene, assistència sanitària i electricitat i sobrarien 360 mil milions d’euros.
A República Txeca, per exemple, on el Primer Ministre Andrej Babiš està actualment embolicat en un escàndol de corrupció, es perden més de 26.700 milions d’euros cada any a causa de la corrupció. Això representa més del 12% del PIB, el doble del pressupost sanitari del país (12.200 milions d’euros), o 60 vegades més que el pressupost total del govern destinat a habitatge (452 milions d’euros). L’informe conclou que si els diners perduts anualment per culpa de la corrupció es dividís entre totes les persones que viuen en la UE, cada persona rebria una mitjana d’1.772 euros a l’any. A nivell nacional, si els diners perduts per la corrupció a Xipre i en la República Txeca es distribuís equitativament, cada persona podria rebre 2.500 euros a l’any, que s’elevaria a 3.168 euros a Grècia o fins i tot 3.903 euros a Itàlia. Fins i tot en països amb nivells relativament baixos de corrupció, com Finlàndia o Dinamarca, cada ciutadà podria rebre anualment 727 o 782 euros, respectivament.
El Grup Verds/ALE fa una crida a la UE i als seus Estats membres perquè adoptin una postura molt més proactiva en la lluita contra la corrupció. El Grup Verds/ALE demana a la Comissió Europea que revisi anualment les pràctiques anticorrupció en els Estats membres i que augmenti el finançament de les activitats de lluita contra la corrupció, que millori la capacitat de l’Oficina Europea de la Lluita Contra el Frau, que reforci la Fiscalia Europea, que protegeixi als denunciants, als periodistes i a les ONG, i que garanteixi una major transparència i control sobre la forma que s’assignen i es gasten els fons de la UE.
Ska Keller, Copresidenta del Grup dels Verds/ALE al Parlament Europeu comenta:
“La corrupció és el brut secret d’Europa. La corrupció prospera gràcies a la complicitat dels qui estan en el poder, de les autoritats que miren cap a un altre costat o quan els mitjans de comunicació estan controlats per unes poques persones poderoses i no compleixen amb les seves responsabilitats. Cada euro que desapareix en les butxaques dels corruptes és un euro perdut en despesa pública. Aquest estiu, a Bucarest, centenars de milers de persones van sortir als carrers per alçar la veu contra la corrupció desenfrenada dels poderosos romanesos. El Govern romanès ha de lluitar contra el fet que cada any es perden desenes de milers de milions a causa de la corrupció. La Comissió Europea ha de distribuir els fons de la UE directament a les iniciatives i projectes de la societat civil si no està segur que els diners desaparegui en canals foscos”.
Ernest Urtasun, eurodiputat del grup Verds/ALE al Parlament Europeu comenta:
“Aquest informe situa sobre la taula la grandària sistèmica de la corrupció a Espanya. La xifra de 90.000 milions d’euros de costos directes i indirectes per la corrupció és esborronadora. En aquest estudi identifiquem que aquest és un problema europeu i que cap país es lliura d’aquesta xacra, amb un cost comunitari anual de gairebé un bilió, és a dir, gairebé el PIB d’Espanya. Presentar els nombres de forma comparada amb alguns programes de despesa ens dóna un ordre de magnitud de la tragèdia, ja que és quatre vegades més gran que la partida d’ajuda a les persones aturades i gairebé la mateixa quantitat que ens costa la sanitat pública.
La naturalesa europea del fenomen no serveix d’excusa per posar l’atenció sobre el cas espanyol. A més de presentar unes xifres escandalosament altes, cal recordar que en les recomanacions específiques per país de 2017 vam veure com la pròpia Comissió Europea va alertar de l’impacte sistèmic en l’economia de la Corrupció a Espanya. Existeixen evidències que la falta de confiança en les institucions democràtiques llastra la recuperació econòmica. És molt preocupant que un 95% de la ciutadania espanyola consideri la corrupció com generalitzada.”
Pot llegir l’Informe “Els costos de la corrupció en la UE” aquí.