A iniciativa del Grup dels Verds / ALE, s’ha inclòs en l’ordre del dia del Ple un debat sobre la llista negra europea dels paradisos fiscals adoptada el 5 de desembre 2017.
Des del començament de l’elaboració d’aquesta llista al 2016, el Els Verds/ALE hem criticat la falta de transparència i els plens poders dels estats membres.
El 18 de gener, aquest Grup va exigir al Consell i la presidenta del grup “Codi de Conducta” la publicació de les cartes de 55 jurisdiccions considerades nocives, però compromeses a canviar les seves lleis fiscals. Aquestes jurisdiccions apareixen a la llista “gris”.
Aquest dimarts s’ha enviat una nova sol·licitud d’Els Verds / ALE, en la qual s’exigeix l’accés a una sèrie de documents al grup “Codi de Conducta”.
Enllaç a la carta : http://extranet.greens-efa-service.eu/public/media/file/1/5485
Declaracions d’Ernest Urtasun, eurodiputat del grup Verds / ALE i portaveu de Catalunya a Comú:
“Demanem transparència en l’elaboració i gestió de la llista negra europea d’acord amb la sol·licitud formulada per la Comissió sobre els Papers de Panamà.
La credibilitat d’aquesta llista negra europea ja ha estat qüestionada per l’exclusió d’estats membres com Luxemburg, Països Baixos, Malta i Irlanda, clarament classificables com a paradisos fiscals.
Només incloent a països tercers i maniobrant a l’ombra per elaborar la seva pròpia classificació, els Estats membres estan obstaculitzant la lluita contra l’evasió i optimització fiscals.
Per això, a més de les cartes de compromís, exigim també accés als documents clau del grup “Codi de Conducta”. Insistirem en garantir que la nova comissió especial del Parlament Europeu que començarà al març examini de prop el procés de selecció i el seguiment realitzat pels Estats membres, especialment sobre qui i com surt de les llistes negres i grisos “
Per garantir una major credibilitat de la llista de la UE de jurisdiccions no cooperatives, el Consell ha de publicar totes les cartes dels 55 països amb els seus compromisos, així com l’avaluació realitzada pels Estats membres sobre si els compromisos són creïbles o no. Per exemple, en el cas d’Andorra s’han compromès a acabar amb quatre règims fiscals perjudicials. Andorra està “en procés” d’eliminar el seu règim de Comerç Exterior i de finançament entre empreses i en el procés d’esmenar el seu règim de Holdings i el de patents internacionals. Però no sabem ni en quins terminis ni en quins termes es van a esmenar i corregir aquests règims nocius, cosa que fa que el compromís pugui quedar en paper mullat. “
Nota:
El mes passat es van transferir 8 països inclosos a la llista negra (Barbados, Grenadines, Corea, Macao, Mongòlia, Panamà, Tunísia i Emirats Àrabs Units) a la llista grisa, el que va debilitar encara més la credibilitat del procés.