La Conferència de Presidents del Parlament Europeu ha acordat avui establir un comitè especial sobre delictes financers i evasió i elusió fiscal. El propòsit d’aquest nou comitè serà construir i completar la feina duta a terme pels anteriors comites especials i el comitè d’investigació sobre els papers de Panamà i analitzar els escàndols recents, com els “Paradise Papers”. La decisió d’avui haurà de ser validada per una votació plenària. El comitè tindrà 45 membres i una durada de 12 mesos.
Sobre això, l’eurodiputat del grup Verds / ALE, i portaveu de Catalunya a Comú, Ernest Urtasun, ha comentat:
“Els escàndols fiscals que segueixen sortint a la llum regularment, com el dels” Paradise Papers “o el dels Papers de Panamà demostren que encara queda molt per fer en la lluita a favor de la justícia fiscal a Europa. Volem assegurar que els estats recapten tots els diners que es necessita per construir la prosperitat compartida a tot Europa i que les empreses i persones riques paguen els impostos que els corresponen. En el comitè d’investigació del Parlament Europeu sobre els Papers de Panamà va ser una experiència positiva, i es va acordar un pla d’acció ambiciós per frenar l’evasió fiscal. Moltes idees del grup Verds / ALE van ser incorporades, entre elles la creació d’aquest nou comitè que es constituirà pròximament. Hem d’assegurar que tot el progrés en matèria fiscal no es perd i que la Comissió i els governs de tota la UE implementin aquestes mesures tan necessàries.
En aquest sentit, veiem amb preocupació la situació de la llista negra de paradisos fiscals de la UE. Necessitem obtenir respostes sobre el que realment succeeix després de bastidors. El Consell ha de revelar com decideix qui segueix i qui surt d’aquesta llista, els compromisos concrets dels paradisos fiscals, amb el seu calendari i les mesures concretes realitzades. Seguim sense entendre com països com Panamà han sortit de la llista negra i passat a la grisa.
També és bon moment per recordar que la llista negra només contempla a tercers països però a la UE tenim països que actuen com a paradisos fiscals. Avui mateix hem conegut que un banc holandès com Rabobank col·laborava amb el blanqueig de diners del narcotràfic mexicà. Les pràctiques fiscals de països com Luxemburg, Malta i Irlanda segueixen suposant un forat negre per als sistemes fiscals dels països de la UE. Aquesta nova comissió ha de seguir posant el focus en aquestes pràctiques i exigir reformes urgents. “