Lleis de contaminació de cotxes i proves d’emissions reals de conducció
El Parlament Europeu va debatre sobre la proposta del comitè responsable del Parlament Europeu que ha presentat un procediment de comitologia que debilitaria els límits establerts al 2006 per la UE sobre la contaminació dels cotxes. La mesura podria soscavar i retardar l’aplicació dels límits de diòxid de nitrogen (NOx) actuals per a vehicles dièsel a través de l’aplicació de factors que permetrien excedir aquests límits diverses vegades. De fet, la mesura acabaria per a legalitzar el que avui és una infracció del Dret de la UE, que els fabricants no equipin els vehicles amb la tecnologia de reducció de NOx, necessària per a aconseguir els nivells d’emissions que exigeix la llei. Els Verds hem liderat la demanda per a rebutjar aquesta proposta i instem a la Comissió a tornar a realitzar proves d’emissions reals en condicions de conducció sense exempcions i que garanteixin que tots els vehicles autoritzats pel mercat compleixen amb els límits de contaminació de la UE. Per desgràcia, el PPE i S&D van aconseguir posposar la votació. La votació tindrà lloc durant la propera sessió plenària a Estrasburg (d’1 a 4 febrer 2016).
Comissió d’investigació del Parlament sobre l’escàndol sobre la contaminació dels cotxes.
El Parlament Europeu va votar a favor d’aprovar la composició de la nova comissió d’investigació parlamentària, creada per investigar l’escàndol sobre la contaminació dels cotxes. El comitè format per 45 membres inclou 3 membres del Grup Verds/ALE: la copresidenta Rebecca Harms, Bas Eickhout i Karima Delli (i 3 membres suplents: Júlia Reda, Claude Turmes i Bronis Rope). El comitè, que començarà la seva tasca el proper mes, debatrà durant 12 mesos, realitzant d’audiències amb els principals representants de la Comissió Europea i les autoritats nacionals. S’investigarà el desglossament de regulació de la UE, tant pel que fa a la manipulació il·legal de proves d’emissions contaminants dels automòbils com pel fracàs d’establir garanties pel compliment dels límits de contaminació establerts per la UE. El comitè elaborarà un informe provisional sobre les seves conclusions després de 6 mesos i conclourà amb un informe final que resumeix les seves conclusions i mesures recomanades.
Polònia i l’Estat de Dret
Els polèmics canvis legals i constitucionals del govern de Polònia a la cadena de televisió pública i al poder judicial van ser objecte de debat al Parlament Europeu. Si bé és important esperar l’anàlisi detallat que realitzaran el Consell d’Europa i la Comissió Europea, els Verds creiem que no pot existir cap dubte que les lleis aprovades o que es volen aprovar puguin comprometre la independència dels mitjans de comunicació i el poder judicial. Valorem de forma positiva que la Comissió hagi anunciat que monitoritzarà les lleis sota el nou marc legal de legislació comunitària. Per això el Verds durant el debat vam demanar al govern polonès que garantís el respecte de l’estat de dret i que escoltés el creixent grup de ciutadans polonesos que s’oposen als canvis que amenacen la llibertat dels mitjans i la independència judicial. La resolució sobre la situació a Polònia es votarà a la propera sessió plenària a Estrasburg (1-4 de Febrer, 2016).
Presumpció d’innocència en els processos penals
El Parlament Europeu va aprovar per àmplia majoria un acord legislatiu que insereix la presumpció d’innocència en el procés penal dins la legislació comunitària. La presumpció d’innocència és un principi fonamental de l’Estat de Dret i d’un sistema de justícia democràtic, per això és important que estigui consagrat dins la legislació comunitària. L’acord final sobre la llei inclou una sèrie de disposicions importants introduïdes pel grup dels Verds, que ajudaran a garantir les regles que enforteixen els drets fonamentals d’Europa. Per tant, s’harmonitzen i s’enforteixen dins dels estats membres les garanties legals de presumpció d’innocència i del dret d’estar present al judici.
L’escandalosa nova llei Danesa de refugiats
La nova llei escandalosa sobre l’asil i els refugiats introduïda pel govern danès havia d’haver estat discutida pels eurodiputats al Comitè de llibertats civils (LIBE) del Parlament Europeu. La llei, que ha rebut fortes crítiques per part d’organitzacions de drets internacionals, pretén introduir mesures molt severes, en les que s’inclouen la confiscació de propietats als refugiats i sol·licitants d’asil que arriben a Dinamarca. Després que no es discutís a la Comissió LIBE la possibilitat de portar el tema a la sessió plenària, els Verds/ALE vam sol·licitar afegir a l’agenda del plenari les declaracions de Consell i de la Comissió sobre els canvis previstos en les lleis d’asil i d’immigració de Dinamarca. La nostra petició, però, no va ser votada, tot i que el Parlament Europeu va decidir que la Comissió LIBE debatrà aquest tema el proper dilluns 25 de gener.
El Sucre als aliments de nadons i les normes de la UE
Grans notícies pels nadons i els nens. Els eurodiputats van votar el passat dimecres a favor de rebutjar el conjunt de normes de la UE sobre el menjar de nadons que haurien permès utilitzar nivells superiors de sucre dels recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en els aliments dels nadons. Els Verds/Aliança Lliure Europea va proposar rebutjar aquestes regles a fi d’enfrontar els riscos de salut associats al consum excessiu de sucre, com l’obesitat, sobretot pels nadons i els nens, que són els consumidors més vulnerables. També es va aprovar una esmena proposta dels Verds/ALE demanant la prohibició d’OMG en els aliments de cereals i aliments infantils elaborats. La crida, però, a la tolerància zero als pesticides va ser lamentablement eliminada de la resolució. En el seu conjunt, els Verds/ALE donem la benvinguda que el Parlament Europeu hagi prioritzat la salut dels nadons i els nens per sobre dels beneficis i interessos de la indústria alimentària.
Procés de Pau a Colòmbia
Aquesta setmana el Parlament Europeu ha aprovat per majoria una resolució que recolza els acords de pau arribats fins el moment entre el govern colombià i les FARC. La resolució aprovada dóna suport al procés de pau i destaca, entre d’altres, els acords sobre la reforma rural, la creació d’una comissió per a l’aclariment de la veritat, la convivència i la no repetició i l’establiment d’una subcomissió de gènere. El grup dels Verds/ALE celebrem aquesta resolució però hem també alertat sobre la importància que els acords finals reconeguin les grans aportacions de les organitzacions de víctimes, drets humans, dones, camperols, indígenes i afro-colombians i que per arribar a la pau definitiva encara falta feina per fer, com per exemple finalitzar el desmantellament dels paramilitars i incloure el ELN al procés de pau.