Aquesta setmana es va fer pública la llista d’empreses beneficiàries del programa de compra de valors corporatius del Banc Central Europeu (CSPP per les sigles en anglès) per part del grup d’investigacions i campanyes CEO. Aquest programa del BCE està gestionat de forma descentralitzada per sis bancs centrals nacionals, entre ells el Banc d’Espanya, i suposa la compra de valors de grans empreses que repercuteix en reduir el cost del seu finançament. L’eurodiputat d’ICV Ernest Urtasun ha dirigit una carta al president del BCE Mario Draghi mostrant la seva preocupació per la concentració d’aquests ajuts a empreses contaminants i amb comportaments corporatius qüestionables. De les 63 emissions adquirides pel BdE en aquest programa, destaquen les empreses del sector de l’energia com Gas Natural Fenosa que lidera la llista amb 11 compres, Iberdrola amb 10, Repsol amb 6, Enagás amb 5. També apareixen Telefonica amb 11 bons, així com Ferrovial o Abertis.
Sobre la publicació de la llista i la seva carta al BCE, Ernest Urtasun ha declarat:
“És inacceptable la presència d’empreses contaminants en el programa de compra de valors corporatius del BCE, que en el cas espanyol s’executa a través del Banc d’Espanya. El 53% de les emissions comprades a Espanya en aquest programa corresponen a empreses del sector dels combustibles fòssils. Les condicions d’aquest programa permeten que es financin de forma molt favorable i suposen de forma indirecta una subvenció a les seves activitats.
No pot ser que a la vegada que la UE adquireix compromisos vinculants amb la ratificació de l’Acord de París, se segueixin fomentant les polítiques que comporten al seu incompliment. Per complir l’objectiu de mantenir l’escalfament global per sota dels 2º, s’ha de mantenir sense explotar almenys el 75% de les reserves de combustibles fòssils del planeta.
Les empreses dels combustibles fòssils estan rebent unes condicions financeres privilegiades, això és inacceptable. En el cas de Gas Natural, és un escàndol veure la seva dramàtica insensibilitat amb la pobresa energètica, quan està rebent ajuts públics indirectes. A més, empreses com Abertis i Ferrovial, que el govern pretén rescatar amb 5.000 milions de fons públics pel fiasco de les autopistes, són també dins d’aquest programa.
Hem exigit al BCE que corregeixi immediatament les iniquitats en els programes de compra de bons així com evitar un impacte social i ambiental negatiu dels mateixos. Donar suport a una política expansiva del BCE no pot ser a qualsevol preu. Creiem que ha d’haver una política d’inversions en Europa i que les iniciatives de política monetària no convencional del BCE juguen un paper clau. Esperem que el BCE reaccioni durant la revisió dels seus programes.”